Naprapaatin työhön kuuluu asiakkaan tutkiminen, hoitaminen, kuntoutus ja ongelmien ennaltaehkäisy.
Vastaanotolla tehdään perusteellinen haastattelu, jolla pyritään selvittämään asiakkaan yleinen terveydentila, sairaushistoria sekä oireenkuva. Haastattelua seuraa usein kliininen tutkiminen ja testaaminen. Kliinisten testien avulla pyritään sulkemaan pois eri sairauksia ja vaivoja. Yleisimmät testattavat asiat ovat nivelliikkuvuus, lihasvoima, hermokudoksen toiminta sekä neurologia. Tutkimusten perusteella asiakkaalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma.
Naprapatian hoitomenetelmät
Hoitomenetelmät valitaan aina asiakkaan tarpeiden mukaan ja mitkä naprapaatti näkee tarpeellisena auttaakseen asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Naprapaatti käyttää monia erilaisia hoitomuotoja kuten manipulaatio-, mobilisaatio- ja pehmytkudoskäsittelyä sekä harjoitusterapiaa.
Hoidon tavoitteet asetetaan asiakkaan kanssa yhdessä. Usein hoidon avulla pyritään lievittämään oireita ja kipua sekä sitä kautta parantamaan toimintakykyä.
Naprapaatiksi voi opiskella Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (XAMK). Opintojen suorittaminen kestää neljä vuotta ja on laajuudeltaan 240 opintopistettä.
KiHy Turussa naprapaattina toimii Vera Kesälä