Odottavat äidit

Odottavien äitien on yleistä kokea epämukavia tuki- ja liikuntaelin vaivoja raskautensa aikana. Meidän tavoitteenamme on helpottaa raskaana olevan äidin oloa, turvallisesti hänen ja lapsen ehdoilla.

Raskausajan muutokset

Raskausaika tuo mukanaan monia fyysisiä muutoksia ja rasituksia painonnousun, painopisteen muuttumisen ja asentomuutosten (ryhti) johdosta. Keho pyrkii kompensoimaan tilannetta parhaansa mukaan, mutta muutostahti on sen verran nopea, että se ei ehdi saavuttaa uutta tasapainotilaa. Painopisteen muutokset johtavat lannerangan lordoosin eli koveruuden muutoksiin, mikä lisää alueen kuormitusta ja saa helposti aikaan lanneselän (alaselän) kiputiloja. Asento- ja painopistemuutoksien kompensaatioihin osallistuvat myös niska- ja hartiaseudun lihakset, jotka helposti jännittyvät. Pitkittyneen jännitystilan seurauksena alueiden verenkierto ja aineenvaihdunta hidastuvat, mikä johtaa helposti eriasteisiin kiputiloihin, turvotuksiin (sormet ja kädet) ja päänsärkyyn.

Raskauden aikana relaksiinihormonin vaikutuksesta häpyliitoksen sidekudos ja nivelsiteet löystyvät ja voivat aiheuttaa liitos- eli symfyysikipua. Pienemmässä määrin tähän osallistuvat myös estrogeeni ja keltarauhashormoni (progesteroni). Vaikutus ei rajoitu vain häpyliitokseen vaan myös muihin niveliin; erityisesti risti-suoliluuniveleen (SI-nivel) aiheuttaen takalantiokipua. Kipu on luonteeltaan samanlaista kuin iskiaskipu. Lantion asentomuutokset, painonnousu ja kasvava kohtu voivat myös hidastaa laskimoveren ja erityisesti imunesteen palautumista jaloista, mikä aiheuttaa paineen tunnetta ja turvotusta.

Raskausajan hieronnan turvallisuus ja hyödyt

Hieronta koko raskausaikana on täysin turvallista ja suositeltavaa. Valitettavasti edelleen kuulee väitteitä, että se olisi haitallista raskauden aikana. Ajatuksena lienee, että hieronta voisi aiheuttaa keskenmenon tai käynnistää synnytyksen ennenaikaisesti. Tutkimustulokset eivät puolla tällaisia näkemyksiä. Päinvastoin! Tutkitusti hieronta raskausaikana laskee stressiä ja ahdistusta, vähentää ja lievittää selkä- ja jalkakipuja tehokkaasti ja laskee ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Hieronta ei hyödytä vain pelkästään äitiä vaan myös sikiötä / kehittyvää vauvaa. Tutkimusten perusteella on todettu, että hierontaa saaneilla äideillä sikiön voimakas liikkuminen vähentyi, mikä laski ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Hieronta laskee myös niin äidin kuin vauvan kortisolitasoja eli laskee stressiä ja ahdistusta.

Toisinaan väitetään myös, että hieronnassa kudoksista liikkeelle lähtevät kuona-aineet haittaavat sikiötä. Ajatus on looginen, mutta todellisuudessa istukka pystyy säätelemään melko tarkkaan sikiöön / vauvaan päästettäviä aineita ja blokkaa tehokkaasti ei toivottuja ja haitallisia yhdisteitä. Tässäkin tapauksessa hieronnan vaikutus on juuri päinvastainen eli se vilkastuttaa kummankin verenkiertoa ja aineenvaihduntaa tehostaen kuona-aineiden poistumista ja veren hapettumista.

Ajatus myös siitä, että raskausaikana ilmenevät kivut tulee kestää ”hammasta purren” ja ne kuuluvat raskauteen, ei ole enää tätä päivää – jos on edes koskaan ollutkaan. Raskausajan hieronta (kuten muukin hieronta) auttaa rentoutumaan, lievittää jännitystä, stressiä ja kiputiloja. Se myös lievittää masennusta ja ahdistusta, parantaa unta ja sen laatua, helpottaa ja syventää hengitystä ja lisää ”hyvänolon ja onnellisuus hormonien” dopamiinin, serotoniinin ja oksitosiinin tuotantoa.  – Yleisesti ottaen parantaa oloa.

 

Raskausajan hieronta-asennot

Raskaus-ajan hieronta tapahtuu äidin ehdoilla. Hieronta-asentoina käytetään selinmakuuta ja / tai kylkiasentoa. Tarvittaessa voidaan hieroa myös istuen. Niskan, kaulan, hartioiden ja rintalihasten käsittely tapahtuu parhaiten selinmakuulta, mutta ne voidaan toteuttaa yhtä hyvin myös kylkiasennossa. Kylkiasento on hyvä selän, lantion, pakaroiden ja jalkojen hoitoon. Erityisesti raskausajan hierontaan suunnitellulla hierontatyynyllä (meillä Belloost) voidaan hierontaa usein jatkaa loppuraskauteen asti myös mahallaan, jolloin selän pitkien lihasten ja pakaroiden hieronta onnistuu tehokkaasti.

 

 

Raskausajan hieronnan vasta-aiheet (hoitoesteet / kontraindikaatiot)

 

Hierontaa ei suositella silloin, kun:

  • esiintyy oksentelua, kuumetta tai ripulia.
  • esiintyy emättimen verenvuotoa (verinen vuoto).
  • alavatsa kipuilee tai esiintyy ennenaikaisia supistuksia.
  • on sydänongelmia tai verenhyytymisongelmia.
  • meneillään on antibioottikuuri.

Raskausajan hieronta toimii myös hyvänä babyshower lahjaideana. Soita meille ja kysy asiasta enemmän.

Tervetuloa hoitoon!

Tämän palvelun voit maksaa myös:

Tämän palvelun asiantuntija:

Jussi Järvinen

Kansainvälisesti palkittu kiropraktikko.
Lue lisää

Vera Toivonen

Naprapaatti & Koulutetu Hieroja
Lue lisää

Jenni Aaltonen

Turun Ammattikorkeakoulusta valmistunut fysioterapeutti.
Lue lisää

Petri Palviainen

Hierontaa osteopaattisin tekniikoin.
Lue lisää

Pyrimme aina tarjoamaan mahdollisimman nopeaa, kustannustehokasta ja viimeisimpiin tutkimustuloksiin perustuvaa hoitoa.

Varaa aika hoitoon!

Varaa aika